Vijenac 673 - 674

Glazba

IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN

TRISTAN I IZOLDA Richarda Wagnera, premijera 22. veljače 2020. u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci – RIJEKA 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE — Riječka opera prvi put producira neku operu Richarda Wagnera. Najsmionije djelo u njegovu životu (kako je zapisao Wagner) temeljeno je na legendi o ljubavi i smrti Tristana i Izolde. Priča je povjerena američkoj redateljici Anne Bogart, dok solističku podjelu predvodi Maida Hundeling, koja, uz Elektru, Rijeci predstavlja najvažnije i najzahtjevnije sopranske uloge njemačkoga opernog repertoara.

Redateljica postavlja pitanje je li moguće povesti publiku na putovanje i lišiti je privrženosti ovome (zemaljskom) svijetu. Može li publika simbolički ispiti ljubavni napitak zajedno s Tristanom i Izoldom? Opera prodire u vrtlog neispunjenih čežnji, seksualnih žudnji i bolnih nerazriješenih napetosti dva pretfrojdovska lika. Riječka produkcija planira neopazice putovati iz doslovnog, materijalnog svijeta u subjektivnu metafizičku senzibilnost istražujući Wagnerove riječi: „Život i smrt, čitavo značenje postojanja vanjskog svijeta, ovisno je samo o unutarnjim pokretima duše.“

• Oda-birano: Inteligencija uha – fragmenti o Matačiću, HR1, 17. siječnja, u 18.15 — Uz 120. obljetnicu rođenja (i uoči 35. godišnjice smrti) velikog umjetnika Lovre pl. Matačića (1899–1985) radijska emisija Oda-birano donosi poseban dokumentarno-glazbeni kolaž njemu u čast. Bit će riječi o dirigiranju i muziciranju, o glazbi i kontekstu, o skladanju i pokusima kroz riječi Lovre pl. Matačića, ali i Eve Sedak, Viktora Žmegača, Milana Horvata i Nikše Bareze.

Riječima Eve Sedak: „Jednostavna, vedra i svježa vjera u to što radi i radost kako mu to uspijeva činile su glavni dio njegove interpretativne magije u koju su bezuvjetno vjerovali i njegovi glazbenici i njegovi slušaoci.“ Nakon emitiranja emisija će biti dostupna na internetsko stranici Prvog programa Hrvatskoga radija.

• Novi CD Martine Filjak Light & Darkness — S nestrpljenjem očekujemo 10. siječnja 2020, kada prema najavama na službenoj mrežnoj stranici hrvatske pijanistice Martine Filjak izlazi njezin novi CD Light & Darkness s djelima Franza Liszta u izdanju Edition Günter Hänssler.

Tko zna kakva nas putovanja Lisztovim prostranstvima između svjetla i tame očekuju u interpretaciji pijanistice koja, prema riječima Anthonyja Tommasinija iz The New York Timesa, svira briljantno, osjećajno i maštovito, opremljena snalažljivom tehnikom i prirodnom muzikalnošću? U iščekivanju nove glazbene poslastice ili tajnovitog začina pijanistice dojmljive osobnosti, nadamo se da će album biti ubrzo dostupan i hrvatskoj publici.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak